Legea 154/2021: se vor mai da vreodată banii?

Casa Județeană de Pensii Constanța răspunde întrebărilor dumneavoastră prin Kristina Mutiș, purtătorul de cuvânt al instituției, despre pensii, ajutoare financiare și Legea 154/2021

“În varianta inițială a Legii 154/2021, plata drepturilor trebuia să se facă începând cu ianuarie 2022. Ulterior, în luna decembrie, a apărut o prorogare a acestei puneri în plată și a fost amânată de la 1 ianuarie 2022, la 1 ianuarie 2023.

Apoi a fost amânată din nou, cu 1 ianuarie 2024. Drepturile nu se acordă de la data depunerii dosarului, ci începând cu această dată, ianuarie 2024, dacă nu există alte modificări legislative între timp.

Nu excludem apariția unor noi modificări legislative. Tot ceea ce discutăm azi este valabil la acest moment. Nu avem de unde să știm ce lege nouă va fi modificată, și ce lege va mai apărea.

Dată înregistrării dosarului nu contează. Multe dosare au fost înregistrate prin e-mail sau poștă. Fiind foarte multe nu au putut fi înregistrate toate dosarele în aceeași zi.

Nu există termen limită pentru depunerea dosarului.”

Cristian Cealera și Poveștile Mării Negre: „În multe cazuri, istoria și mitologia se împletesc”

Un proiect cultural care pune în valoare legendele Dobrogei a început în Constanța. Informații oferă în emisiunea Punctul pe i Sebi Patrunjei, responsabil PR, și Cristian Cealera, scriitor. Proiectul are o valoare de 964.000 lei și este finanțat prin granturi SEE.

„Am scris trei căreți și urmează să apară vomul 4. Am observat că această seria “Poveștile Mării Negre” a avut mare succes la public. Acest lucru ne bucură. Propunerea vine de la Sebi, după care ne puten pe treabă.”

„Pornim întoteaunda de la un filon real, de la un mit care există în Dobrogea. Pe unele le-am cules personal, iar pe altele le-am găsit în presa vremii, de acum 100 de ani. Le-am luat și le-am transformat pentru a le transmite publicului larg. Sunt foarte multe cazuri în care istoria și mitologia se împletesc.

De exemplu Băneasa.  Parachioi este numele vechi al localității Băneasa care înseamnă “sacul cu bani.” Mitul spune că un tătar tânăr a venit în Dobrogea, și-a făcut tabără în zona Băneasa iar în noaptea respectivă a visat că urmează să descopere un cufăr cu bani, fix în același loc. A doua zi s-a trezit și a săpat în locul care se indicase în vis. A găsit ulcica cu bani. Ulterior, și-a făcut casă acolo și au mai venit și alții. Așa s-a ajuns ca localitatea să se numească Parachioi (în turcă Paraköy), și după Băneasa, de la bani.”

HOROSCOP 2023: “Uniunea Europeană se va destrăma într-un moment neașteptat!”

Astrolog și terapeut, Claudiu Ganea vine în platoul Tomis TV cu previziunile anului 2023 pentru toate zodiile:

“Putem asocia anul 2023 cu Pasărea Pheonix. Spun asta pentru că anul acesta va aduce transformări radicale în toate aspecte vieții pe pământ, dar cum Pasarea Pheonix reînvie din propria cenușă, tot așa fiecare individ în parte va găsi resursele necesare, în funcție de karma sa pentru adaptarea la aceste schimbări.

Prima parte a anului acesta va fi încărcată în evenimente ce țin de război, economie și religie. În câteva luni inflația va atinge limite greu de imaginat.

Din punct de vedere astrologic până în vara anului acesta, trei mari planete își schimbă locul pe bolta cerească vizând în mod direct România: Pluto în Vărsător, Saturn în Pești și Jupiter în Taur.”

Previziuni generale

  1. Începând de anul acesta, România va fi vedeta Europei. Încet și sigur, atenția lumii se va îndrepta spre țara noastră.
  2. Ungaria va întra în conflict direct cu România pentru Ardeal.
  3. Turcia va declara război Greciei, dar grecii vor avea parte de protecție Divină.
  4. Finlanda va intra în Nato.
  5. Regatul Unit va avea parte de multe transformări, mai multe țări se vor despride. Prima va fi Scoția.
  6. Spiritualitatea și credințele oamenilor se vor schimba.
  7. Rusia va face anul acesta și alte surprize, din ce în ce mai puțin plăcute.
  8. Mai multe țări din lume vor interzice producția de carne și astfel se vor consuma proteine vegetale sau carnea artificială cum i se va spune.
  9. Uniunea Europeană se va destrăma intr-un moment neașteptat.
  10. Abia după anul 2024 vom începe cu adevarat să ne redefinim ca umanitate și ca societate la nivel plantetar.”

Cine va fi viitorul primar al municipiului Constanța? “Mă gândesc să candidez în 2024”

2024 este anul în care ne alegem primarul, parlamentarii și președintele. Mihai Petre, analist politic și realizator Tomis TV:

„Comportamentul lui Vergil Chițac este comportamentul unui om care este sigur că va câștiga și în 2024. Nu iese pe stradă, nu vorbește cu oamenii, se rățoiește la ei, le vorbește de sus. Eu nu înțeleg acest comportament decât dacă cineva i-a spus: “stai liniștit, că avem o înțelegere și mai iei 4 ani”

PNL ar mai avea două variante, Silviu Coșa și Ionuț Rusu.

Există câteva semnale pe care liderii centrali ai PSD le dau față de Constanța, cum că ar vrea să recupereze orașul și județul.

Timpul politic al domnilor Stroe și Dumitrache s-a terminat. Dânșii nu vor să accepte acest lucru și se agață în continuare de scaunele politice.

Dacă PSD vrea să câștige Constanța, municipiu și județ, trebuie să vină cu alți președinți de organizații.

Printre potențialii candidați n-am cum să nu-l trec pe Decebal Făgădău. Oricum s-ar pune problema, el trebuie luat în calcul de cei de la PSD.

La PSD, posibile variante ar mai fi Horia Țuțuianu, Lucian Lungoci și Costin Răsăuțeanu.

Se vorbește despre PMP și Forța Dreptei că vor candida împreună. Un tandem care nu arată rău deloc, Bogdan Bola la primărie și Claudiu Palaz la Consiliul Județean.

Mă gândesc să candidez în 2024. Mai sunt multe de pus la punct, dar, da, sunt în stare să intru în povestea asta fără niciun fel de rezervă.”

Khetanes, un proiect dedicat comunității rome din Constanța

“Proiectul Khetanes este finanțat prin contribuția Norvegiei, Islandei și Lichtenstein-ului la dezvoltarea culturală a țărilor din Europa, printre care și România.

Banii au fost atrași prin Asociația Culturală Georgiana Rusu. Este vorba de 200.000 de Euro. Aceasta este cea mai mare sumă atrasă până acum. Este un trend pe care dorim să-l urmăm și să atragem și fonduri mai mari, chiar de un milion de Euro”

Khetanes înseamnă “împreună” în limba gitanes. Capacităm 2000 de persoane de etnie romă din județul Constanța, și le aducem la spectacole de teatru muzical, teatru de păpuși, la expoziția foto și expoziția de pictură care se vor realiza în cadrul proiectului. Colaborator este Teatrul de Stat din Constanța, care ne pune cu amabilitate la dispoziție sala studio” a explicat responsabilul de PR al proiectului, Sebi Patrunjei.

PSD Constanța este condus de asociații lui Mazăre

Există tendință să uităm că oamenii ăștia doi, Felix Stroe și Ion Dumitrache, au fost asociați cu gașca lui Radu Mazăre.

După ’90, Mazăre și Nicușor au intrat în politică. Mulți și-l amintesc pe Mazăre independent, însă el a fost în prima fază în Partidul Democrat (PD). Mazăre a intrat chiar în parlament pe listele PD-ului, dar n-a stat prea mult și și-a dat demisia.

Nicușor Constantinescu chocheta cu formațiunile politice înființate de Ion Rațiu. Colegul lor, Sorin Strutinsky, era liderul APR la vremea respectivă. Nu știu dacă vă mai amintiți de APR? Un partid cu niște servicii… Deci gașca cogheta cu politica pentru că au înțeles că dacă ești în politică ai beneficii.

În paralel erau Stroe Felix și Ion Dumitrache, care veneau din structurile Partidului Comunist, cu funcții mari în Marina Militară, dar funcții politice. Evident că în perioada în care au activat și-au conturat o serie de relații importante, cu oameni care au rămas și după ce Ceaușescu ne-a părăsit.

Stroe Felix intrase în CDR într-un partid mic care se numea atunci, culmea, PSD. Ulterior a condidat în anul 2000 la Consiliul Local Constanța dar din partea PER, adică a ecologiștilor. A prins un loc la PER. Exact în același an au intrat toți în structurile administrației locale. Ion Dumitrache a candidat și el, din partea PD, partidul condus local de Stelian Duțu.

Informare Publică: Trafic îngreunat pe bd. Tomis – zona Tomis III din municipiul Constanța!

Pentru remedierea unei avarii survenite pe conducta de alimentare cu apă, cu diametrul de 800 mm, de pe bd. Tomis nr. 261 (bl T3) din municipiul Constanța, echipele RAJA efectuează lucrări pe prima bandă de circulație de pe acest bulevard.

Astfel, astăzi – 29 decembrie 2022, în intervalul orar 09.00 – 16.00 se restricționează traficul auto pe banda 1 de circulație de pe bd. Tomis – sensul de mers dinspre str. Soveja spre bd. Al. Lăpușneanu.

În vederea desfășurării lucrărilor de reparații, zona a fost împrejmuită și semnalizată corespunzător, iar pentru fluidizarea traficului a fost anunțată Poliția Municipiului Constanța și Poliția Locală.

Abonații deserviți nu sunt afectați de aceste lucrări, întrucât echipele de intervenție încearcă să efectueze reparațiile cu conducta sub presiune.

Ne cerem scuze pentru neplăcerile create participanților la trafic din zona respectivă, pe care îi asigurăm că echipele RAJA Constanța vor face tot posibilul pentru remedierea avariei în mod operativ, astfel încât zona afectată să poată fi redată circulației cât mai rapid.

Constănțeanul anului 2022. Cine ne-a schimbat viața?

Încheiem un an greu și complicat. Încercăm să descoperim, în această ediție a emisiunii „Punctul pe i”, cine sunt constănțenii care ne-au schimbat în bine viața.

Nu e o sarcină ușoară, recunoaștem. Vorbim și despre cei care ne-au dezamăgit. Să sperăm că anul 2023 le va aduce mai multă înțelepciune celor care ne conduc. Noi vă dorim sănătate, vise împlinite și La mulți ani!

Alin Panaite, fotograful constănțean cu care ne mândrim

Fotografia a devenit forma dominantă de limbaj. Vorbim prin fotografie. Partea de terapie a fotografiei este, de asemenea, foarte importantă. Îți dă încredere în tine. Mulți vin la școala de fotografie pentru sufletul lor.”

Printre lumini și umbre, pasiunea pentru fotografie a lui Alin a devenit meseria, visul împlinit și medicamentul zilnic fără de care nu poate să trăiască. Așa a luat ființă școala de fotografie Avatar Studio, iar mai nou, revista de fotografie Avatar Photo Magazine. Un om fain, alături de care tragem cortina peste anul 2022.

„Școala micilor vedete”, un proiect inițiat și coordonat de Alexandra Bulz Panait

Mai țineți minte „Școala vedetelor”, emisiune care făcea furori prin anii ’90? Ei bine, de câțiva ani, în Constanța funcționează cu rezultate deosebite „Școala micilor vedete”, un proiect inițiat și coordonat de Alexandra Bulz Panait. Moderatorul Mihai Petre află astăzi de la invitata lui care este istoricul școlii, ce cursuri urmează copiii înscriși, cine sunt îndrumătorii, care este limita minimă și maximă de vârstă, cine se poate înscrie, câți copii au câștigat deja competiții naționale și internaționale, câți au fost distribuiți în clip-uri cu difuzare națională, de pildă, Jumbo, cât de importantă poate fi prezența într-o astfel de școală în dezvoltarea ulterioară a copiilor. O emisiune despre frumos într-o lume care își pierde frumusețea

UPDATE: Avaria RAJA din Palas, remediată

În jurul orei 11,30, furnizorul de energie a remediat avaria, care a afectat și zona Palas. Imediat, echipele de permanență au început manevrele de repornire a pompelor de la nivelul Stației Palas. Având în vedere, zona mare deservită, dar și capacitatea mare de transport apă a conductelor principale ce pleacă din Stație, pentru intrarea sistemului în presiune este nevoie de o perioadă de timp de cel puțin 4 ore. 

Astfel, abonații din zonele CET, Viile Noi, Medeea, Palas, Brătianu, Km 4-5, Km5, Poarta 6, Coiciu, Anda, IC Brătianu, Baba Novac, Compozitori, Abator, Gara, Casa de Cultură, Inel I şi Inel II, vor avea apă la presiuni normale în jurul orei 15.00. 

Anunț: Întrerupere tensiune Stația Palas

Astăzi, 25 decembrie 2022, în jurul orei 10,30, în zona Palas din municipiul Constanța a avut loc o cădere de tensiune, care a afectat și Stația de Tratare și Pompare Palas. Imediat, au fost anunțați reprezentanții furnizorului de energie care au confirmat existența unei avarii colective în zonă. 

În aceste condiții, s-a sistat furnizarea de apă către abonații din cartierele și zonele: CET, Viile Noi, Medeea, Palas, Brătianu, Km 4-5, Km5, Poarta 6, Coiciu, Anda, IC Brătianu, Baba Novac, Compozitori, Abator, Gara, Casa de Cultură, Inel I şi Inel II. 

RAJA SA asigură toți abonații afectați că lucrătorii societății vor face tot posibilul pentru asigurarea continuității serviciului de alimentare cu apă la parametrii optimi, imediat ce furnizorul de electricitate va relua alimentare cu energie.

Având în vedere, zona mare deservită, dar și capacitatea mare de transport apă a conductelor principale ce pleacă din Stație, pentru intrarea sistemului în presiune este nevoie de o perioadă de timp de cel puțin 4 ore. 

Vom reveni cu amănunte!