Constanța este unul dintre județele care au primit mii de refugiați din Ucraina. De curând însă, lucrurile s-au schimbat pentru ei. Statul nu îi mai sprijină așa cum o făcea, copiii nu sunt integrați în școli, viitorul nu sună deloc bine. Despre provocările și problemele cu care se confruntă vorbește în emisiunea „Punctul pe i” Alina Sasu, reprezentant al comunității.
„Eu sunt rusoaică. Toată viața eu am vorbit limba rusă, și în familie și peste tot. Am avut această traumă pentru că sunt rusoaică născută în Ucraina. Nu știu cine o să câștige acest război, pentru că și unii și alții sunt încăpățânați.
Taică-miu fiind militar nu vrea să-și părăsească țara. Părinții mei stau în orașul Sumy, chiar la graniță cu Rusia. Totuși mama mea nu vrea să vină aici, chiar dacă avem posibilități.
Românii au oferit un ajutor imens refugiaților ucraineni, încă de la începutul războiului. Toți ucrainenii care vin aici vorbesc și limba rusă. În prima etapă foarte multe persoane au trecut pe la noi prin țară în drum spre Occident. Ulterior au venit direct în România.
Programul 50/20 din România a fost cel mai bun program aplicat pentru refugiații ucraineni. Cei 20 de lei pe zi pentru mâncare nu reprezintă prea mult, însă locuind în apartament s-au descurcat. A fost un program simplu și genial.
Cu toate acestea, proprietarii români încasau cei 20 de lei pentru mâncare, pentru fiecare zi, pentru ficare cetățean ucrainean cazat, iar la momentul decontării banii nu mai ajungeau la chiriașii ucraineni. Aici este o problemă. Au fost și persoane care au rezistat tentației, dar și persoane care n-au rezistat.
Statul a lăsat intenționat portițe în lege. Au fost ucraineni declarați la mai multe adrese. Sunt dosare penale deschise. Poliția nu a primit proceduri. Din acest motiv a fost foarte dificil să colaborăm cu Poliția.
În momentul de față, în Mamaia Nord este un adevărat război. Sunt aproape patru luni de întârzieri. De patru luni de zile, adică Ianuarie, Februarie, Martie și urmează Aprilie, sunt zero plăți.
În Mamaia Nord avem 13.000 de refugiați, dintre care 7000 sunt copii. Mamaia Nord are 20.000 de apartamente goale. Oamenii au rămas fără bani de mâncare. Sunt mulți care sunt din Donetsk, Zaporoje sau Bahmut. Cei care vor să se întoarcă în zona ocupată de ruși sunt obligați să renunțe la cetățenia ucraineană” a explicat Alina Sasu.