Un proiect cultural care pune în valoare legendele Dobrogei a început în Constanța. Informații oferă în emisiunea Punctul pe i Sebi Patrunjei, responsabil PR, și Cristian Cealera, scriitor. Proiectul are o valoare de 964.000 lei și este finanțat prin granturi SEE.
„Am scris trei căreți și urmează să apară vomul 4. Am observat că această seria “Poveștile Mării Negre” a avut mare succes la public. Acest lucru ne bucură. Propunerea vine de la Sebi, după care ne puten pe treabă.”
„Pornim întoteaunda de la un filon real, de la un mit care există în Dobrogea. Pe unele le-am cules personal, iar pe altele le-am găsit în presa vremii, de acum 100 de ani. Le-am luat și le-am transformat pentru a le transmite publicului larg. Sunt foarte multe cazuri în care istoria și mitologia se împletesc.
De exemplu Băneasa. Parachioi este numele vechi al localității Băneasa care înseamnă “sacul cu bani.” Mitul spune că un tătar tânăr a venit în Dobrogea, și-a făcut tabără în zona Băneasa iar în noaptea respectivă a visat că urmează să descopere un cufăr cu bani, fix în același loc. A doua zi s-a trezit și a săpat în locul care se indicase în vis. A găsit ulcica cu bani. Ulterior, și-a făcut casă acolo și au mai venit și alții. Așa s-a ajuns ca localitatea să se numească Parachioi (în turcă Paraköy), și după Băneasa, de la bani.”