Moderatorul Mihai Petre și invitatul său, Lector univ. Dr., protosinghel Maxim Vlad, au vorbit despre sărbătoarea sărbătorilor, minunea minunilor, Învierea Domnului nostru Iisus Hristos.
Cine a fost prima persoană căreia i s-a descoperit Mântuitorul înviat, de ce li s-a arătat mai întâi mironosițelor și apoi ucenicilor care nu au crezut până când nu L-au văzut, ce s-a întâmplat pe drumul spre și în casa din Emaus, cum a fost întâlnirea din Duminica Învierii și ce daruri primesc ucenicii.
A fost Toma necredincios? Care este raportul dintre materialism și trăire în Săptămâna Patimilor și Săptămâna Luminată? Acestea sunt doar câteva dintre temele abordate privind semnificația celei mai mari sărbători a lumii creștine.
„Se spune „Hristos a Înviat” din prima dimineață a Paștelui, adică din prima zi a Învierii, pentru că Mântuitorul Iisus Hristos a Înviat în prima zi a săptămânii iudaice. Este a opta sau prima zi a săptămânii, Duminca în calendarul creștin, adică în prima zi după Sabat.
Cei care au salutat cu acest salut au fost îngerii. Îngerii le-au salutat pe femeile purtătoare de mir care veniseră să ungă trupul Domnului, potrivit obiceiurilor evreiești. Le-a spus „Căutați pe Cel viu între cei morți? Nu este aici. A înviat. Adică Hristos a Înviat.
Mai târziu, ucenicii alături de femeile purtătoare de mir, au făcut experiența întâlnirii cu Hristos. Au început să vestească unii altora, celor apropiați, că Adevărat a înviat. Deci acest salut este inițiat de îngeri, și acestui salut îi răspund oamenii. Pentru că îngerii sunt martorii Învierii. Îngerii și vestitorii arată mormântul gol” a explicat Lector univ. Dr., protosinghel Maxim Vlad.