Contraamiral Sorin Learschi: „Nivelul de acțiune al rușilor este cel de acum 50 de ani”

Evoluția războiului din Ucraina a fost tema principală a emisiunii „Fără Mască”. Moderatorul Mihai Petre și invitatul său, Contraamiralul (rtr) Sorin Learschi, fost comandant al Flotilei 56 Fregate și al Portului Militar Constanța au realizat un istoric al invaziei, o analiză a ultimelor evenimente și a situației din prezent, precum și o predicție cu privire la evoluția nucleară a conflictului.

„Această situație [atacarea Ucrainei – n.a.] a fost prognozată, ca o posibilitate. Lucrul acesta s-a reflectat în diverse documente de organizare și planificare pentru partea militară dar și pentru partea civilă.

Chiar dacă Uniunea Europeană a continuat parteneriatul cu Rusia pe partea de resurse, a ținut totuși o mică stare de incertitudine, știind că în politica generală a Rusiei se regăsesc diferite elemente care conduc spre posibilitatea declanșării unui conflict.

Dacă vă uitați la terminologia pe care o folosesc rușii în limbajul jurnalistic, la televiziuni, veți observa niște termeni care pe parcurs au cam dispărut. Inițial se vorbea despre bandiți, un termen utilizat frecvent în retorica rusă, sau termenul de fasciști.

Afirmarea și rolul Turciei

Turcia a profitat de ocazie pentru a se afirma în jocul politic mondial. Prima acțiune a Turciei a fost o reușită, pentru că a găzduit câteva întâlniri la nivel guvernamental.

S-a reușit prin Turcia o legătură între IMO și Rusia pentru acest tranzit al alimentelor, și nu vorbim de cereale, ci de alimente. Avem zone în lume care depind foarte mult de exporturile de produse ucrainene. Chiar ieri a fost o premieră, când 13 nave au plecat simultan din porturile ucrainene încărcate cu cereale, către zone din Asia.

Rușii au cedat, însă s-au declarat nemulțumiți de această soluție. Din acest motiv, în prima zi după semnarea acordului au bombardat facilitățile de încărcare a navelor din Odesa.

Mașinăria de propagandă a Rusiei

Întotdeauna rușii au mascat adevărul. Imaginea Rusiei nu coincide cu capacitățile reale. Acest sistem din timpul Războiului Rece s-a perfecționat foarte mult, iar mașinăria lor de propagandă dă o notă diferită față de realitate.

Armata Rusiei are ofițeri pregătiți în 10 luni

Rușii recunosc că au fost obligați să reducă numărul școlilor militare, deoarece în etapa ’80 – ’90, Armata Rusiei avea cinci milioane de oameni. Acum au venit undeva la un milion patru sute de mii. Nevoia de ofițeri a fost reanalizată.

Acum își dau seama că sistemul lor s-a opus schimbării, iar aici este o lecție bună pentru oricine: cei din interiorul sistemului au fost o piatră dură și n-au permis schimbările. Din această cauză au fost multe modificări de așa natură încât profesorii din sistemul lor de învățământ militar să fie păstrați.

În plus, școlile lor militare aveau o perioadă de trei ani de zile, care a fost redusă la doi ani în prima fază, după care au scăzut la 10 luni. Acum realizează că ofițerii nu sunt pregătiți.

Noul șef al „operațiunii speciale” vine de la apărare antiaeriană

La nivelul NATO a existat mereu acea Echipă Roșie, care joacă rolul inamicului. Sunt oameni care studiază tot, până la nivel de individ. Ați văzut că a fost schimbat comandantul operațiunii speciale. Spre surprinderea mea este fostul șef al apărării spațiale.

Oare să nu fie o problemă faptul că s-a ajuns ca un general de aviație să conducă forțele de la uscat? Probabil există acolo o divergență care n-a putut fi stinsă.

Sistemul militar rusesc are o meteahnă mai veche: cea a autosuficienței și dezinformării pe verticală a șefului. Șeful vrea să asculte doar lucruri bune, că s-au atins obiectivele. Și atunci toată lumea a căutat să facă să fie totul bine.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.