Presiunile PSD Constanța asupra jurnalistului Dorian Hapurnea

Pe 27 aprilie 2022, Comisia Europeană a anunțat o propunere de combatere a proceselor abuzive intentate jurnaliștilor și activiștilor și s-a angajat totodată să prezinte o Lege europeană pentru libertatea presei, chiar în această toamnă.

În cadrul dezbaterilor au fost reliefate exemple despre abuzuri asupra presei din state precum Polonia și Rusia, în condițiile în care, în tot mai multe state europene presa este supusă adesea unor presiuni inimaginabile.

Reamintim faptul că, libertatea de exprimare, libertatea media și pluralismul sunt înscrise atât în Carta Drepturilor Fundamentale a UE, cât și în Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

Jurnalistul Dorian Hapurnea hărțuit de PSD Constanța

Dorian Ioan Hapurnea lucrează de 20 de ani în presa din Constanța, deține în prezent publicația Constanța INFO și administrează televiziunea în flux digital Tomis TV.

Începând din 2019, pe măsură ce jurnalistul a publicat diverse materiale de presă cu privire la afacerile conducerii PSD Constanța, firmele sale au devenit subiectul unor controale ale ANAF Constanța, iar mai noi, vicepreședintele PSD i-a făcut o plângere penală în care l-a acuzat pe jurnalist de „spălare de bani” și „constituirea de grup infracțional.”

Toate aceste acțiuni întreprinse de conducerea PSD Constanța, au ca scop principal intimidarea și reducerea la tăcere a acestui jurnalist considerat mult prea incomod:

„Dacă vă uitați către presa din Constanța, doar două voci mai critică PSD-ul și pe Felix Stroe.

Nimeni nu se întreabă cum s-au îmbogățit Felix Stroe și Ion Dumitrache. Prin 2019 mi-am permis să critic PSD-ului. Era înainte  de campania electorală.

Mi-au trimis un control de fond [ANAF – n.a.], și cine credeți că mi-a făcut controlul? Fiul unui senator PSD. S-a lăsat cu amenzi și cu executări. Până la urmă le-am plătit tot și nu le-a convenit, dar asta a fost.

La nivelul anului 2021, am scris mai multe articole în care l-am criticat pe domnul primar de la Agigea [Cristian Maricel Cîrjaliu – n.a.], care este și trimis în judecată pentru acte de corupție, și despre multe dintre acestea am scris și eu.

În momentul în care a văzut că-l critic, primarul Cîrjaliu a făcut o solicitare către toate primăriile din județ, și a întrebat ce contracte are Hapurnea cu primăriile respective. Avea multă treabă domnul primar.

Doar că domnul Cîrjaliu a primit răspuns că Hapurnea nu are contrate cu aceste primării. Supărat, domnul Cîrjaliu s-a apucat să facă un filmuleț, chiar de pe scaunul de primar, în care m-a acuzat că șantajez. Asta în condițiile în care eu nu-l cunosc pe domnul Cîrjaliu, nu am vorbit niciodată, nici la telefon, nici măcar prin mesaje.

Eu l-am dat în judecată pe domnul Cîrjaliu. Și ce să vezi? Am câștigat și pe fond și în apel. Eu am cerut 10.000 de lei daune morale, iar instanța a apreciat că este prea mult și mi-a acordat 1000 de. Dacă era invers cred că plăteam triplu.

Cu acest prilej Cîrjaliu a susținut în fața instanței că nu i-am cerut niciodată un punct de vedere atunci când l-am criticat, în condițiile în care eu i-am făcut mai multe solicitări în baza Legii 544 / 2001, pe care le am pe mail.

Într-un final, primarul Cîrjaliu mi-a făcut o plângere penală, în care spune că eu am fondat un grup infracțional organizat care se numește “HID” prin care șantajez primarii. Deci s-a dus la DIICOT Constanța și mi-a făcut plângere penală. În plângerea cu pricin susține că firma mea face spălare de bani. Eu am aflat de această plângere pentru că domnul Cîrjaliu a atașat-o la dosarul civil în care ne judecăt.

Am auzit acum că Parchetul cercetează faptele in rem. Se cercetează in rem, iar pe mine nu m-a căutat nimeni să mă întrebe ceva. În condițiile în care, firma mea declară 80% din banii pe care-i încasează profit. Adică eu nu-mi decontez nimic [cheltuieli deductibile]. Iar domnii procurori cercetează in rem ca să vadă dacă este adevărat ce spune domnul Cîrjaliu.

Acest dosar așteaptă de mai bine de un an de zile, ca eu să stau în stres. Deci este cercetată in rem o firmă care declară 80% profit. Adică Hapurnea, un jurnalist care stă în chirie este problema. Nu este normal. Cu această plângere penală domnul Cîrjaliu se gândește că m-a speriat foarte rău.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.